Blog Layout

Wonderbaarlijke afname brandstofverbruik. Sjoemelt Defensie?

Marcel Hendriks • 26 juli 2023

Op papier is het brandstofgebruik de afgelopen jaren spectaculair afgenomen.


Als het gaat om brandstof voor de operationele eenheden, schepen, vliegtuigen en gevechtsvoertuigen, heeft Defensie sinds 2014 de doelstelling om in 2030 20% minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en in 2050 70%. Bijna tien jaar later is er nog steeds geen concreet plan hoe die doelstelling te halen. In de Defensie Energie en Omgeving Strategie 2019-2022 (DEOS) zegde Defensie wel toe het brandstofgebruik jaarlijks te rapporteren. Weten hoeveel je verbruikt en waar het aan opgaat, is immers cruciaal om beleid te ontwikkelen om verantwoord die doelstelling te realiseren. 


Defensie heeft de afgelopen jaren inderdaad het (operationele) brandstofgebruik in haar jaarverslagen gerapporteerd. Maar in het Jaarverslag 2022 ontbreekt het weer. Daarom is met beroep op de Wet open overheid (Woo) gevraagd naar het brandstofverbruik en waaraan het is  opgegaan. Het antwoord wekt bevreemding.


Defensie stuurt een "Overzicht hoeveelheden brandstoffen voor wegverkeer, scheepsbrandstoffen en vliegtuigbrandstoffen over de periode 2017-2022". Volgens dat overzicht is het brandstofverbruik de afgelopen vijf jaar spectaculair gedaald: van 193.432 m3 in 2017 naar 87.051 m3 in 2022. Met name de afname van de vliegtuigbrandstof is verbazingwekkend: van 110.590 m3 in 2017 naar 35.187 m3 in 2022. Zo'n spectaculaire afname, zonder dat daar een gedegen plan aan ten grondslag heeft gelegen, is volstrekt ongeloofwaardig, tenzij de halve Luchtmacht uit de lucht is gevallen.


Hoe dat kan, mag niemand weten


Als het gaat om de uitsplitsing van het gebruik naar hoofdwapensysteem, geeft Defensie aan zo'n overzicht niet te kunnen geven. Reden is dat de Woo alleen betrekking heeft op formele documenten, en die zijn er volgens Defensie niet. Dat een van de grootste gebruikers van fossiele brandstoffen in Nederland, en veruit de grootste bij de overheid, formeel niet weet waar de gebruikte brandstof aan opgaat, is ongeloofwaardig. Elke reder, luchtvaarmaatschappij en wagenparkbeheerder weet tegenwoordig, geholpen door digitale technieken, 24/7 het brandstofverbruik van z'n vloot. Waarom Defensie niet?   


En ook onwaar want bij een gelijksoortig Woo naar aanleiding van het Jaarverslag 2020 gaf Defensie die informatie wel. Daarbij bleek echter dat Defensie de gebruikte brandstof maar beperkt kon verantwoorden.


De indruk ontstaat dat Defensie met boekhoudkundig gesjoemel aan de eigen en nationale doelstellingen probeert te voldoen. Dat is gelet op de enorme opgaven om fossielvrij te worden, onaanvaardbaar.


Tegen de onwilligheid om de gevraagde en beschikbare informatie te delen, zal bezwaar worden gemaakt. Met deze LINK is het overzicht brandstofverbruik 2017-2022 te zien. 


Share by: