Marcel Hendriks • 17 juni 2022
De Marine kiest voor (groene) methanol als brandstof voor acht nieuwe hulpvaartuigen. Het gaat daarbij om vier zeegaande schepen en vier duikvaartuigen. De vier zeegaande schepen zullen een hoge mate hetzelfde zijn maar in twee varianten worden gebouwd Ze vervangen de huidige Zr.Ms. Pelikaan, Zr. Ms Mercuur, Zr.Ms. Snellius, Zr.Ms Luymes en MOV Van Kinsbergen. De vier nieuwe duikvaartuigen vervangen de huidige vijf.
De maritieme sector ziet groene methanol als beste alternatief voor scheepsdiesel
De Marine maakt vaart met de ambitie om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Vorige week ontving het de eerste HullVane waarmee het brandstofverbruik van Zr. Ms. Groningen met circa 12% vermindert. Op 16 juni maakte Defensie bekend dat het voor methanol (CH3OH) kiest als brandstof voor acht nieuwe hulpvaartuigen. Bij de verbranding van methanol in een verbrandingsmotor komt maar (tank to propellor) 10% CO2 vrij in vergelijking met reguliere brandstof: dus bijna emissie vrij. Klimaatneutraal is het schip pas wanneer de methanol met duurzame energie wordt gemaakt en van niet-fossiele grondstoffen. Technisch is de productie van groene methanol mogelijk. Aan boord vraagt het gebruik van methanol deels andere technieken en ook meer opslagcapaciteit. Als terugvaloptie kan de nieuwe aandrijving gebruik maken van grijze methanol (geproduceerd zonder klimaatwinst) en gewone diesel.
Het Maritieme Masterplan
Met dit besluit geeft Defensie invulling aan haar deel van het Maritieme Masterplan dat de ambitie heeft om sectorbreed in 2030 30 schepen op groene methanol te hebben varen. Defensie en de Marine geven daarmee (opnieuw) een impuls aan de innovatie van de sector. Ook internationaal een noviteit dat een marineschip een andere brandstof gebruikt dan de standaard F76 brandstof. De Koninklijke Marine en de Nederlandse maritieme sector zetten daarmee een stap die anderen nog niet aandurven.
foto Defensie. Met op de voorgrond één van de hydrografische opnemingsvaartuigen.