Het Interdepartementaal Beleidsonderzoek Vastgoed Defensie dringt aan op structureel ingrijpen.
Defensie deed het voorkomen alsof er niet veel aan de hand was met de conclusies van het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Vastgoed Defensie en kopte op haar website "Vastgoed in lijn met Defensievisie 2035". Een misleidende kop want het rapport schrijft bij herhaling dat dat nu juist niet het geval is. Dat de vertaling van de Strategische visie naar het vastgoed veel scherper moet. En ook dat Defensie voor een grote opgave staat. Dat er een enorme disbalans is tussen de omvang van het defensie vastgoed en het beschikbare budget. Om dat op te lossen is een reductie van 35% - 40% van het vastgoed nodig. Om dat te realiseren schetst het rapport een aantal oplossingsrichtingen.
Defensie staat inderdaad voor een enorme opgave omdat het vastgoed bij Defensie jarenlang is verwaarloosd. Het heeft een ouderwetse gebouwenvoorraad die kampt met veel achterstallig onderhoud. Met name de verplichting om het vastgoed te verduurzamen stelt Defensie voor een grote opgave. Het rapport schat dat de helft van de gebouwen energielabel G heeft en ongeveer 80% D of slechter. In het Strategisch Vastgoedplan heeft Defensie wel plannen om daar wat aan te doen maar volgens het IBO-rapport zijn daarvoor honderden miljoenen extra nodig. En dat is nu niet financieel gedekt.
Het rapport stelt vast dat voor Defensie vastgoed geen primaire taak is en het daardoor in het verleden te weinig politieke prioriteit heeft gekregen. Defensie is zich daar nu meer van bewust dan vroeger. De opstellers zien dat als een eerste stap. Maar om de problemen echt de baas te worden, moet volgens het IBO-rapport "alles uit de kast". De schrijvers zijn er echter niet gerust op dat dat ook gebeurt. Het rapport geeft dan ook de omineuze waarschuwing dat in de huidige situatie het risico bestaat dat de handhavende instanties Defensie dwingen tot investeren in of het sluiten van kantoren.
Foto Defensie: Prins Bernhardkazerne die in het Strategisch vastgoedplan grondig wordt aangepakt