Blog Layout

Defensie jaarverslag 2015: wat niet weet, wat niet deert

Marcel Hendriks • 15 juni 2016

Minister Kamp heeft de Tweede Kamer laten weten dat het energieakkoord een nieuwe fase ingaat. Omdat de gestelde doelen niet gehaald dreigen te worden, moet er vaart worden gemaakt. Ed Nijpels die namens de deelnemende partijen toezicht op het energieakkoord houdt, is het daar mee eens: "er moet harder aan getrokken worden". Reden voor de minister om over te gaan van de fase "verleiden" naar de fase "verplichten".

Jaarverslag Defensie 2015 heeft geen paragraaf "Energie" meer

Het ministerie van Defensie dat 0,5% van alle energie in Nederland voor haar rekening neemt, hoeft zich echter geen zorgen te maken over die nieuwe harde aanpak. In het onlangs verschenen "Jaarverslag X 2015 Defensie" wordt het energiegebruik niet langer gerapporteerd. Als het er niet staat, ken je er niet op worden afgerekend, is blijkbaar de Cruijffiaanse gedachtengang. Is Defensie helemaal overgegaan op de benenwagen en het gebruik van ellebogenstoom? 

In het jaarverslag 2013 wordt in Bijlage 5, zoals in de voorgaande jaren, nog uitgebreid gerapporteerd over de voortgang van de in de Defensieduurzaamheidsnota 2009 gestelde doelen. De hoeveelheid gebruikte energie wordt gerapporteerd en opgesplitst in energie voor infrastructuur en in operationele energie. Er wordt melding gemaakt van de verbetering van de energie-efficiëntie van gebouwen, de uitstoot van CO2, gebruik van duurzame energie, etc. In het jaarverslag 2014 wordt in Bijlage 5 in de paragraaf "Energie en milieu" alleen nog maar kort gemeld dat het gebruik van energie voor de infrastructuur afneemt en dat aan de gestelde doelen wordt voldaan. In het jaarverslag 2015 is die Bijlage 5 helemaal weggelaten.

Dat het ministerie van Defensie niet meer rapporteert over haar energiegebruik wekt verbazing. Is het omdat Defensie in 2007 een uitzonderingspositie voor wapensystemen heeft afgesproken als het gaat om de klimaatdoelstellingen? Heeft Defensie daaruit de conclusie getrokken dat er dan ook niet meer over hoeft te worden gerapporteerd? Wordt de Tweede Kamer niet meer geïnformeerd over het energiegebruik op kazernes, vliegvelden en havens omdat het agentschap Dienst Vastgoed Defensie formeel per 1 januari 2015 onderdeel is geworden van het Rijksvastgoedbedrijf? Curieus om het energiegebruik dan niet meer te rapporteren. Defensie blijft immers wel eigenaar en gebruiker van het vastgoed en dat schept verplichtingen.

Wat niet weet, wat niet deert

Dat Defensie in haar jaarverslag Bijlage 5 laat vallen, valt moeilijk te rijmen met de Operationele Energiestrategie (OES). Met de OES probeert Defensie haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen substantieel te verminderen. Niet alleen om in de toekomst de operationele inzet te waarborgen maar ook om bij te dragen aan de nationale inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Daarvoor is het nodig dat Defensie weet waar de energie nu aan opgaat en hoe groot de toekomstige energiebehoefte is. Defensie weet dat nu niet. Op vragen van de Tweede Kamer over de OES gaf de minister onlangs aan geen uitspraken te kunnen doen over het toekomstig energiegebruik. Dat is niet geloofwaardig met alle bedrijfsinformatiesystemen die Defensie heeft en het belang dat de minister hecht aan financiële duurzaamheid. Wat-niet-weet-wat-niet-deert is dan een manier om lastige vragen te voorkomen.

Maar dat laatste is speculeren. Misschien is Bijlage 5 gewoon per ongeluk bij de drukker uit de letterbak gevallen en staat het er volgend jaar weer in.   
Share by: