Blog Layout

En dan nog even als laatste de vragen over de energietransitie.

Marcel Hendriks • 2 december 2020

Op de agenda van het wetgevende overleg Personeel/Materieel Defensie dat op 30 november werd gehouden, stond ook het Plan van Aanpak voor de energietransitie. De Tweede Kamer heeft er helaas vijf jaar op moeten wachten. Het Plan van Aanpak loopt maar tot 2022 en biedt geen enkel perspectief op het halen van de eerder door mevrouw Hennis gestelde doelen waaronder 20% minder afhankelijk van fossiele brandstoffen in 2030. Helaas stelde alleen mevrouw Belhaj van D66 kritische vragen.

Ze vond het Plan van Aanpak erg summier zonder een concrete koppeling met de energiedoelstellingen en doorrekeningen. Alsof Defensie een superduurzame auto presenteerde maar nog niet had besloten of er een elektro of verbrandingsmotor in zou moeten. Ze had drie vragen.
  • Waar loopt de staatssecretaris tegen aan met betrekking tot de energietransitie en Defensie?
  • Waarom is er geen koppeling met de klimaatdoelstellingen of het Klimaatakkoord van Parijs?
  • Welke kennisinstellingen heeft ze betrokken om tot een gedegen plan van aanpak te komen? 
In haar antwoorden aan de Kamer kwam mevrouw Visser als allerlaatste aan bij de vragen over het Plan van Aanpak. Ze beantwoordde alleen de laatste vraag (TNO en MARIN) en herhaalde verder gewoon een aantal punten uit het Plan van Aanpak. Uit het rijtje "vooruitschuiven, blijven studeren, extra paragraafje met mooie voornemens en op zoek naar geld en spullen van anderen". Mevrouw Belhaj had in tweede termijn geen tijd meer om er op terug te komen. Zij realiseerde zich waarschijnlijk ook dat ze aan een dood paard trok en dat alle andere fracties het verder lieten afweten.

Het was een lange en wat ontmoedigende zit voor degenen die de vergadering maandagavond volgden. Een avondje "Omroep Max" is leuker en spannender. Tijd voor nieuwe verkiezingen. 

Foto: Defensie

Share by: