Veel elektrische energie nodig voor koeling
Bij expeditionaire inzet is de aanvoer van voldoende brandstof essentieel voor het voortzettingsvermogen. Die aanvoer gaat meestal per truck over grote afstanden, over slechte wegen in een vijandelijke omgeving. Bij die brandstoftransporten zijn de afgelopen jaren in Irak en Afghanistan duizenden doden en gewonden gevallen. Het is daarom van groot belang het energiegebruik te verminderen.
Analyses van het energiegebruik hebben aangetoond dat een groot deel van die aangevoerde brandstof nu nodig is om op de compounds de woon-, werk- en leefruimten te koelen. Volgens Brits onderzoek wordt 47% van de op een compound opgewekte elektrische energie gebruikt voor koeling. Amerikaanse gegevens spreken van 25% van de totale energiebehoefte (inclusief de transportbrandstof) die opgaat aan koeling en verwarming.
Hoe kan de behoefte aan energie voor HVAC (de engelstalige afkorting voor Heating, Ventilation, Air Conditioning) verminderen? Dat moet in drie stappen gebeuren.
Het verminderen van de hoeveelheid brandstof die nodig is om "koude" te produceren;
De productie van koude efficiënter te maken.
Door betere isolatie verlies van koude te voorkomen.
Alternatieve energie toepassen
Normaal wordt de met een dieselmotor opgewekte elektrische energie gebruikt om met een compressiekoelsysteem koud water te produceren. Met dat koude water wordt de ventilatielucht gekoeld. Wanneer restwarmte (bijvoorbeeld afvoergassen van de dieselmotor) beschikbaar is, kan die energie worden gebruikt om met een absorptiekoeler koude te produceren. Ook de zon kan worden gebruikt om met een absorptiekoeler koude te produceren. In 2010 won het bedrijf "Green Energy Technology" de Defensie Innovatie Competitie 2010 met een voorstel om een absorptiekoelsysteem verwarmd door zonne-energie voor militaire toepassingen te ontwikkelen. Zodra het ontwerp gereed is, zal Defensie met proefnemingen beginnen.
Efficiëntere productie van koude.
HVAC-systemen zijn "big business" en hebben de afgelopen jaren in de bebouwde omgeving een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt. Door nieuwe koeltechnieken, het gebruik van warmtepompen en energiebesparende architectuur zijn moderne gebouwen bijna energieneutraal; in de winter verwarmen ze zichzelf en in de zomer is voldoende koeling beschikbaar. Omdat de consumentenmarkt daar onvoldoende bij aansluit, zijn die ontwikkelingen maar ten dele ten goede gekomen aan de kleinere verplaatsbare "stand-alone" systemen. In het Operational Energy Capabilities Fund heeft het Amerikaanse Ministerie van Defensie geld uitgetrokken om op compounds de energie voor koeling en verwarming aanzienlijk te verminderen. Het onderzoek richt zich onder andere op het verbeteren van thermodynamische processen, betere digitale controlesystemen, het gebruik van restwarmte en ontvochtiging op basis van membraamtechnologie.
Betere isolatie om verlies aan warmte of koude te voorkomen.
Bij de bouw van een compound worden lichte materialen gebruikt. Die kunnen gemakkelijk worden aangevoerd en lenen zich voor een snelle op- en afbouw. Nadeel is dat die lichte materialen meestal weinig bescherming bieden tegen vijandelijk vuur en slecht isoleren. Door die slechte isolatie gaat veel energie in de vorm van warmte of koude verloren. Het afdekken van tenten met schuim of het aanbrengen van isolerende "binnententen" geeft wel enige verbetering maar het blijft behelpen. In hetzelfde Operational Energy Capabilities Fund is geld uitgetrokken om nieuwe veilige en energie-efficiënte shelters te ontwikkelen. Doelstelling is de energie voor koeling en verwarming met 50% te verminderen en tegelijkertijd het leefcomfort verbeteren. Ook in Europa en Nederland zijn diverse bedrijven bezig om nieuwe accommodaties te ontwikkelen die bij expeditionaire inzet meer bescherming mogelijk maken, minder energie gebruiken en een beter leefcomfort bieden.