Blog Layout

Gevolgen van EU-ban ICE's voor Defensie

Marcel Hendriks • 1 november 2022

 De EU wil na 2035 geen kleine verbrandingsmotoren (ICE's) voor wegtransport


De Europese unie zet een volgende stap in het terugdringen van de CO2-uitstoot door het wegvervoer. In 2030 moet de uitstoot van nieuwe personenauto's en kleine bestelbusje naar beneden en vanaf 2035 moeten ze helemaal emissievrij zijn. Er is nog onduidelijkheid over de reikwijdte voor Defensie, maar het zal zeker impact hebben op kenteken geregistreerde militaire voertuigen. Er is ook geen reden om aan te nemen dat de EU voor Defensie een uitzondering gaat maken. 


Dat gaat ook voor Defensie gevolgen hebben


Defensie maakt nu bijvoorbeeld gebruik van de Amarok. Een terreinwagen (1667 exemplaren) voor de vredesbedrijfsvoering, maar die desnoods ook in onveilige gebieden kan worden ingezet. De Mercedes-Benz terreinwagen (140 exemplaren) is ook bedoeld voor inzet in gevechtsacties. Het is waarschijnlijk dat vervanging van deze voertuigen gaat vallen onder de criteria die de EU hanteert voor "personenwagens en kleine bestelbusjes". Afhankelijk van die criteria zou het ook lichte gevechts- en verkenningsvoertuigen kunnen gaan treffen. 


Vervanging is op korte termijn niet aan de orde maar levert na 2035 wel een uitdaging op. Niet zo zeer wanneer de voertuigen hiér rijden, de elektrische infrastructuur zal daar tegen die tijd op zijn aangepast, maar wanneer de voertuigen ver weg worden ingezet bij vredesmissies of in onveilige gebieden. In gebieden waar Defensie meestal niet kan terugvallen op een betrouwbare elektrische energie-infrastructuur. 


Defensie moet elektrisch vervoer naar het gevechtsveld brengen


De EU-ban voor verbrandingsmotoren maakt het voor Defensie noodzakelijk zich voor te bereiden op het gebruik van elektrisch transport in gebieden die daarvoor ongeschikt zijn. Gelukkig heeft Defensie van oudsher zijn eigen energie bij zich. Dat is nu vooral diesel als brandstof voor voertuigen en voor dieselgeneratoren. Daarmee kunnen elektrische voertuigen ook dagelijks opgeladen worden. Nu hooguit lichte voertuigen maar wellicht in de toekomst ook zwaardere gevechtsvoertuigen.


Nog beter is het als Defensie bij elk logistiek (mobiel) ondersteuningspunt beschikt over wind- en zonne-energie en batterijcapaciteit; immers geen enkel elektron zo efficiënt als een die rechtstreeks uit de lucht wordt geplukt. Het Energietransitieteam van de Koninklijke Landmacht onderzoekt gelukkig al het expeditionair opwekken en gebruik van duurzame (elektrische) energie.


Mocht desondanks de urgentie om daarin te investeren, ontbreken, dan loopt Defensie achter de feiten aan. Wet- en regelgeving, en de markt hebben inmiddels hun eigen dynamiek en zullen zich wat de energietransitie betreft, weinig aan Defensie gelegen laten liggen.

Share by: