Marcel Hendriks • 1 maart 2025
President Trump zet de wereld op zijn kop. Met name Westerse landen maken zich grote zorgen omdat de Amerikaanse president niet langer geïnteresseerd lijkt te zijn in collectieve veiligheid en Westerse waarden. Voor hem zijn het transactionele zaken die geld in het laatje brengen: geen geld, geen Zwitsers.
Amerikaanse wapenexport
Trump heeft wel gelijk dat Europa meer moet betalen voor haar veiligheid, maar aan zo’n oproep zit altijd een stevig Amerikaans eigenbelang. Amerika is een militaire grootmacht, niet alleen omdat het er veel geld aan uitgeeft, maar ook omdat het sinds mensenheugenis de grootste wapenexporteur ter wereld is. In 2024 ging het om 318,7 miljard dollar aan door Defensie en bedrijven geleverde middelen. Daar wordt goed aan verdiend en drukt ook de kosten van de eigen wapensystemen. Daarenboven koop je ook “invloed” want al die landen die Amerikaanse wapens kopen, blijven nog decennia afhankelijk van kennis en reserveonderdelen.
Na het beschamende optreden van Trump tegen Zelensky in The Oval Office, weten we dat die "invloed" zo nodig wordt aangewend om andere landen voor Amerika te laten buigen, ze ermee te chanteren.
Amerikaanse olie en gas
Ook het gebrek aan energiezekerheid ondermijnt de Europese veiligheid. Nu de Russische brandstoffen in de ban zijn gedaan, wordt het nog afhankelijker van het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. Maar Trump gebruikt die afhankelijkheid nu ook als drukmiddel: Europa zou volgens hem eigenlijk verplicht Amerikaans olie en gas moeten kopen om het Amerikaanse handelstekort teniet te doen.
Daar komt bij dat Trump een hekel heeft aan duurzame energie. In de Verenigde Staten probeert hij het de nek om te draaien en laat hij niet na om het voortdurend te ridiculiseren. Dat Trump weer aanpapt met Rusland is mogelijk een poging om gezamenlijk optimaal het “fossiele” monopolie uit te buiten.
We laten ons te gemakkelijk klemzetten
Al sinds jaar en dag probeert Europa de eigen defensie-industrie aan te jagen. Dat is niet gemakkelijk omdat allerlei (Europese) nationale belangen rationalisering van de eigen defensie-industrie in de weg staan. De politiek heeft wel de mond vol van die eigen defensie-industrie, maar tekent vaak te gemakkelijk bij het kruisje bij de aanschaf van nieuwe Amerikaanse wapensystemen.
Veiligheid en energiezekerheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Europa is strategisch kwetsbaar omdat het zelf niet over fossiele brandstoffen beschikt. Ook in Nederland zijn er politieke (regerings)partijen die “energiezekerheid” niet serieus nemen en het te vaak verwarren met “klimaatgeneuzel”; dat is rechtstreeks onze tegenstanders in de kaart spelen.
Sla terug!
Als Amerika Europa forse importtarieven oplegt, kan Europa niet achterblijven. Begin dan met het belasten van Amerikaanse wapensystemen: als waarschuwing dat de liefde niet van een kant kan komen en om de eigen wapenindustrie een duwtje in de rug te geven.
Zet bovendien volop in op nucleaire en duurzame energie om ons te bevrijden van machtshongerige Russen, geldbewuste Arabische sjeiks en Amerikaanse dwingelanden.
Foto Defensie