De Oekraïne maakt duidelijk: kilowatten zijn de kogels van de toekomst!

Marcel Hendriks • 5 april 2022

Het zijn drukke dagen voor analisten. Ze hebben het altijd al zien aankomen of geven ruiterlijk toe dat ze er blind voor zijn geweest. De Russische overval op de Oekraïne tart iedere verbeelding en heeft in het Westen een nieuwe dynamiek losgemaakt. Ook in Nederland gaat het defensiebudget aanmerkelijk omhoog. Vooralsnog gaat dat naar betere salarissen en het realiseren van materieel dat toch al in de plannen stond. Waar het extra geld in geïnvesteerd moet worden, is voorlopig de vraag.


De wijze waarop de Oekraïners de Russen vooralsnog weerstaan, wekt bewondering en verbazing. Analisten wijzen er op dat de Russen te lang zijn blijven hangen in oude doctrines en teveel vertrouwd hebben op hun numerieke overwicht. Maar hun 'massa' heeft het voorlopig afgelegd tegen geavanceerde, lichte wapens. Daarenboven hebben de verdedigers zich ook slim gericht op het ontregelen van de brandstofaanvoer die die massa in beweging moet houden. Extra pijnlijk voor de Russen omdat die op hun beurt het olie- en gas wapen inzetten om het Westen koest te houden. 


Dat heeft overigens al tot een interessant debat geleid tussen degenen die voorstander zijn van weer eigen Nederlandse tanks en degenen die daar vraagtekens bij zetten. Een discussie die vooral aan de deskundigen moet worden overgelaten. Maar als het slagveld minder afhankelijk moet worden van de kwetsbare aanvoer van brandstof, dan hebben de op de man gedragen antitankwapens toch veel betere kaarten dan wapensystemen die 6 op 1 lopen.   


In het interessante artikel This is how we defeat Putin and the other petrostate autocrats  pleit Bill McKibben in The Guardian ervoor om Amerika's industriële macht (samen met die van de bondgenoten) te gebruiken om los te komen van fossiele brandstoffen. De industriële macht die in de Tweede wereldoorlog nazi-Duitsland op de knieën bracht, kan er voor zorgen dat we niet langer onze vijanden financieren: door nieuwe energiebesparende technieken te introduceren en duurzame brandstoffen te ontwikkelen. Op den duur de beste investering in onze veiligheid.


De Defensievisie 2035 leek bij vaststelling in 2020 al achterhaald: het woord klimaatverandering komt er maar één keer in voor en de energietransitie lijkt helemaal aan Defensie voorbij te gaan. Defensie heeft helaas geen serieus beleid noch plannen om het gebruik van operationele energie te verminderen. Sterker nog, Defensie verwacht dat met de huidige plannen het energiegebruik zelfs gaat toenemen. Bij nieuwe investeringen moet Defensie daarom vol inzetten op nieuwe wapensystemen die inherent minder brandstof gebruiken dan de huidige. Zo niet, dan wordt met nieuwe investeringen het paard achter de wagen gespannen.


Als de bewindslieden van Rutte 3 iets te verwijten valt, is het dat ze vier jaar lang hebben weggekeken bij wat voor de meesten al duidelijk was: dat kilowatten de kogels van de toekomst zijn. 


foto Defensie: Nederlands materieel wordt met onder andere een C17 naar Oekraïne vervoerd.