Blog Layout

Teleurstellende D66 Defensiebegroting

Marcel Hendriks • 21 september 2022

Weinig D66 terug te vinden in de Defensiebegroting.


D66 kamerlid mevrouw Belhaj heeft de afgelopen jaren haar best gedaan om de krijgsmacht minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Nodig om operationeel relevant te blijven en om klimaatverandering tegen te gaan. Meer dan ooit nodig nu we geen Russisch olie en gas meer willen. En omdat weerextremen steeds vaker welvaart en veiligheid bedreigen. Zij heeft daartoe een Initiatiefnota en verschillende moties ingediend. Je zou verwachten dat haar partijgenoot en minister van Defensie, mevrouw Ollongren, daartoe stappen zet en tenminste probeert de eigen defensiedoelstellingen '2030' te realiseren.


Een beschamende paragraaf 'Duurzaamheid'.


Daar is in de eerste begroting van mevrouw Ollongren helaas weinig van te merken. Er is slechts een uiterste dun paragraafje 'Duurzaamheid' met wat obligate lippendienst. Er komt wel een beperkt budget om voor de korte termijn innovatieve verduurzamingsmaatregelen bij investeringsprojecten aan te jagen. Maar waar de overheid miljarden investeert in de energietransitie laat Defensie het bij een 'beperkt' budget. Dat is blijkbaar zó klein dat het niet wordt gekwantificeerd. Alsof het zich een beetje schaamt voor deze lichtzinnigheid.


Helemaal tenenkrommend is het verdere uitstel van het bijmengen van de voorgenomen toevoeging van 30% hernieuwbare brandstoffen. Daarbij gaat Defensie op zoek naar exogene financieringsbronnen zoals klimaatgelden. Stel u zich even voor: de grootste gebruiker van fossiele brandstoffen bij de overheid, die er een smak geld bij heeft gekregen, die blijft investeren in fossiel slurpende wapensystemen, probeert anderen voor de kosten te laten opdraaien. Een beschamende vertoning! 


Hopelijk gaat de Roadmap Energietransitie Materieel perspectief bieden.


Je kan alleen een oorlog winnen als je dertig jaar vooruit durft te kijken. Dan zijn fossiele brandstoffen schaars en extreem duur. Dat geldt trouwens ook voor de alternatieven al zullen die minder klimaatschade aanrichten. Om als krijgsmacht relevant te blijven, is bovenal militaire innovatie nodig. Hoe kunnen we winnen met nieuwe wapensystemen die aanmerkelijk minder brandstof nodig hebben dan de systemen we nu gebruiken. Misschien gaat de aangekondigde Roadmap Energietransitie Materieel de krijgsmacht toch nog in de goede richting duwen. Dat die Roadmap nu ook al weer bijna een jaar vertraagt is, baart wel zorgen.


foto Defensie: Prinsjesdag 2022       

Share by: